M&A-markedet: Forsigtig optimisme og nye muligheder for virksomhedsejere

Hvis du går med overvejelser om at sælge din virksomhed – nu eller i fremtiden – er det værd at holde øje med udviklingen i markedet for virksomhedshandler (M&A).

Den nyeste European M&A Monitor fra Dealsuite giver en dugfrisk status på aktiviteten blandt virksomheder med en omsætning på 1 til 200 mio. euro, altså netop den størrelse, de fleste danske SMV’er befinder sig i.

Og der er faktisk flere gode nyheder i rapporten.

Aktiviteten stiger – især på købersiden

Efter en periode præget af høj inflation og høje renter begynder aktiviteten i markedet at tage til igen. Rapporten viser en gennemsnitlig stigning i buy-side-transaktioner på 2% i andet halvår af 2024 sammenlignet med første halvår. Det betyder, at flere investorer og virksomheder er begyndt at se sig om efter attraktive opkøbsmuligheder.

Stigningen er især tydelig i Storbritannien og Irland (+8 %), Holland (+6 %) og Centraleuropa (+3 %). Danmark indgår ikke som særskilt region i rapporten, men tendenserne i Holland og DACH (Tyskland, Østrig og Schweiz) plejer at være retvisende pejlemærker for det danske marked.

Omvendt er antallet af salgsmodne virksomheder (sellers) stort set uændret, hvilket peger på en begyndende ubalance mellem udbud og efterspørgsel – en situation, der potentielt kan drive priserne op.

Multiplerne stiger – men varierer meget

En af de mest omtalte måleenheder i M&A-verdenen er EBITDA-multiplen. Den siger noget om, hvor mange gange virksomhedens overskud (før renter, skat og afskrivninger) en køber typisk er villig til at betale.

I gennemsnit steg multiplerne i Europa fra 5,2 til 5,25 i andet halvår af 2024 – en beskeden, men positiv bevægelse. Multiplerne er dog langt fra ens på tværs af lande, brancher og virksomhedsstørrelser:

  • Software- og IT-virksomheder opnår fortsat de højeste multipler – op til 8,7 i DACH-regionen.

  • Sundhed og Pharma samt e-commerce ligger også relativt højt.

  • Detailhandel og hospitality ligger i den lave ende med multipler under 4,0.

En vigtig pointe er, at størrelsen på virksomheden har stor betydning. Ifølge rapporten får virksomheder med en EBITDA på fx 10 mio. euro typisk mere end dobbelt så høje multipler som virksomheder med 200.000 euro i EBITDA. Større virksomheder opfattes som mindre risikable – og derfor mere værd.

Hvad kan man forvente i 2025?

Ifølge rapporten er stemningen blandt rådgivere overvejende optimistisk for første halvår 2025. Hele 69 % af de adspurgte rådgivere forventer et positivt marked, og især i Holland er optimismen høj. Det lover godt for SMV-ejere, der overvejer et salg i den nærmeste fremtid.

Dog skal man være opmærksom på, at der stadig er usikkerheder i markedet – fx omkring renteniveau, geopolitiske spændinger og adgangen til finansiering.

Hvad betyder det for dig som ejerleder?

Har du overvejet, om tiden er moden til at sælge? Eller er du blot nysgerrig på, hvad din virksomhed kunne være værd? Så er det vigtigt at holde sig opdateret og søge rådgivning i god tid. Det nuværende marked viser tegn på bedring – og det kan være klogt at være blandt de første, der griber mulighederne, mens multiplerne igen begynder at stige.

Hos Dealmaster M&A hjælper vi ejerledere med at navigere i netop disse beslutninger – altid med fortrolighed, indsigt og respekt for både tal og mennesker.